Sakarya, Kuzeyinden Karadeniz’i görür, Karasu’daki nehrini de oraya akıtır. Kent toprakları % 34 oranında dağlar ve % 22 oranında ise yaylalardan oluşuyor. Sakarya topraklarının % 51’de tarım faaliyetleri sürdürülmektedir. Doğanın etkileyici güzellikler bahşettiği Sakarya‘da uğramadan, gidip gezmeden gitmeden dönülmemesi gereken yerler arasında Sapanca Gölü, Karasu Acarlar Longozu ve Maden Deresi gelir. Ormanların uzun bir zaman diliminde sular altında kalmasıyla oluşan Longoz, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derecede sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapan Acarlar Longozu’nda göçmen kuşlar kışlamaktadır. Sakarya‘da bulunan diğer gezi durakları arasında Taraklı, İnönü Yaylası, Geyve Boğazı, Rahime Sultan Camii, Sakarya Müzesi, Deprem Müzesi, Sakarya Nehri, Sapanca Vecihi Kapısı, Karagöz Yaylası, Kuzuluk Kaplıcaları, Seyifler Kalesi ve Soğucak Yaylası yer almaktadır.
Kamp yapmayı sevenler için birbirinden güzel seçenekler barındıran Sakarya’da başlıca kamp alanları Karagöl Yaylası ve Göleti, Acelle Yaylası ve Göleti, Sultanpınar Yaylası, Dikmen Yaylası, Çiğdem – Beşoluk – Turnalı Yaylaları, Sülüklügöl, Soğucak Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Keremali Yaylası ve Gölü’dür. Yürüyüş turları için tüm yayla çevreleri uygundur. Ancak Dikmen-Beşoluk-Çiğdem-Turnalı yaylaları parkuru eşsiz güzelliktedir. Bu bölgede kamp ve yürüyüş faaliyeti yapmanızı mutlaka tavsiye ederiz.
Gözünüze olduğu kadar midenize de hitap edecek Sakarya gezinizde mısır, fındık, patates, kabak, ıslama köfte, boza ve börek çeşitleri Sakarya’nın denenmeden dönülmemesi gereken yöresel lezzetlerindendir.